In het assortiment van laarzenrek.nl  bevinden zich een flink aantal gietijzeren producten.

Door vormgeving en kleur stralen gietijzeren producten veelal een warme en landelijke sfeer uit. Of het nu om een gietijzeren laarzenrek, gietijzeren voetenveger of een gietijzeren laarzenknecht gaat, het is een feit dat dergelijke producten van toegevoegde waarde zijn. Hiermee wordt uiteraard niet alleen het fraaie uiterlijk geprezen. Zo zorgt een gietijzeren laarzenrek er voor dat laarzen, schoenen en klompen netjes geparkeerd kunnen worden. Een gietijzeren voetenveger draagt zorg voor minder vuil in huis en een gietijzeren laarzenknecht zorgt voor het verantwoord uittrekken van de laarzen waardoor deze langer mee zullen gaan.

Gietijzer

Gietijzer is een legering oftewel een samenstelling van verschillende grondstoffen. Gietijzer bestaat voornamelijk uit:

  • Ijzer
  • Koolstof
  • Mangaan
  • Cilicium

Het gietijzer wordt vervaardigd door het omsmelten van ruwijzer samen met cokes en kalk. De vloeibare massa wordt vervolgens in de desbetreffende mal of mallen gegoten. Deze mallen zijn dikwijls gevormd met behulp van vormzand. Er zijn mallen die geschikt zijn voor serieproducten, maar zo zijn er ook mallen die slecht één keer gebruikt worden.

Kenmerkend voor gietijzer is het vrij hoge koolstof gehalte. Hierdoor zijn er enkele voordelen te noemen:

  1. Een groot voordeel is dat gietijzeren producten daardoor zeer resistent zijn tegen corrosie. Er vormt zich op onbehandeld gietijzer een laagje roest, maar daar houdt het verder dan ook bij op.
  2. Een ander voordeel is de hoge slijtvastheid van gietijzer.

Een nadeel van het hoge koolstof gehalte is dat gietijzer niet “blijvend” vervormd kan worden en daardoor breekbaar is. Buigen we een stuk staal, dan zal deze gebogen blijven. Ook gietijzer kan afhankelijk van vorm en massa enigzins gebogen worden, alleen gietijzer zal op een bepaald punt spontaan breken.

Gietijzeren producten breken uiteraard niet zomaar. Bij normaal gebruik zullen ze dat dan ook zeker niet doen.

We kunnen stellen dat gietijzeren producten duurzaam zijn. Vanwege de reeds genoemde voordelen, maar ook omdat er voor de productie van gietijzer dikwijls recycle metalen gebruikt worden.